Мястото

Мястото
Чехослoвашкия клуб на ул."Кракра" 15, в чиято зала се провеждаше милонгата Танго бар

понеделник, 8 октомври 2007 г.

Какво представлява милонгата "Танго бар"

За тези, които тепърва навлизат в терминологията на тангото уточняваме, че думата "милонга" има две значения: от една страна това е стил музика и танц, предшестващи тангото и впоследствие развили се като една от неговите разновидности; от друга страна, милонга се нарича мястото, където се танцува и слуша танго и разновидностите му (тангo-валс и милонга) и в този смисъл е станало общоприет термин по света за танго парти. Това означава, че може да отидеш на милонга и там да танцуваш милонга, което са две различни неща, не ги бъркайте, моля.

Милонгата "Танго бар" е едно типично танго парти в духа и традициите на Буенос Айрес и следва формата и стила на тамошните милонги. Което значи, че музиката е предимно (около 80%) класическо аржентинско танго разделена на танди. Тандата (tanda) представлява поредица от 3-5 теми на един и същ оркестър от една и съща епоха и в един и същ стил. Между две танди обикновено звучи кортина (cortina) - кратка музикална пауза в стил, различен от тангото. В Буенос Айрес обикновено не се танцува по време на кортината, като двойките се разделят, за да се съберат отново, с различен партньор в началото на следващата танда.

Музикалната концепция на милонгата "Танго бар" и на резидентния диджей Иво е музиката да се пуска на танди, като наличието на кортини между тях зависи от настроението на вечерта. Схемата на тандите е една от най-класическите: 2-1-2-1, което означава че се редуват 2 танди танго, 1 танда танго-валс, 2 танди танго и 1 танда милонга. Понякога тандата с милонга може да бъде заменена с танда кандомбе (candombe) - един от "родителите" на милонгата, много популярен и до днес в Аржентина и Уругвай. През последния час обикновено звучат отделни танди с танго нуево, електротанго или нео танго (алтернативна музика, с подобни на тангото ритъм и емоционалност). В зависимост от насторението на вечерта, диджея може да пусне и 1-2 теми чакарера (chacarera), популярен и весел аржентински фолклорен танц, с проста хореография, която може да научите на някое от занятията на Студио ТангерИН.


Милонгата Танго бар, от времето когато се провеждаше в клуба на ул."Калоян".

1 коментар:

Tzveti каза...

Mnogo, mnogo prijatni sa migovete s vsichki milongueri na TangoBar-a. Eto tuka puskam stiha ot vchera po sluchaj 7 noemvri:
Za ljubovta i vjarata
Trudno mi e dnes napuk
da praznuvam "Surp i chuk";
oshte pomnja az levicata,
deto svila e desnicata,
i v dalechna nadprevara
be s Fidel i Che Gevara.
Taz chervena "vechna" vjara
e dalech ot mojta mjara.
Vjarvam az v edno
vechno istinsko dobro:
vjarvash li v "bandera rosa",
vse shte hodish gola,bosa.
Zatova shte kazha jasno,
njama da mi byde nikak tjasno:
V DNI I NOSHTI SLED UMORATA
AZ OBICHAM TANGO-HORATA!
Tzveti